Afectiuni ale coloanei vertebrale legate de profesie

afectiuni-ale-coloanei-vertebrale

In fiecare an, milioane de lucratori europeni sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale legate de profesia pe care o exercita. Prevenirea si combaterea afectiunilor coloanei vertebrale ajuta la imbunatatirea vietii si starii de sanatate a lucratorilor, si, in acelasi timp, este un beneficiu pentru orice afacere.

Unii lucratori stau mult in picioare, iar altii stau foarte mult jos. Ambele situatii pot cauza o suprasolicitare a spatelui, ducand inclusiv si la dureri si alte leziuni ale coloanei vertebrale.

Uneori, la locul de munca, lucratorii trebuie sa ridice sau sa traga obiecte grele si aceste activitati pot cauza dureri de spate. In plus, anumite tipuri de activitati necesita actiuni repetitive, acest lucru cauzand, de asemenea, afectiuni ale coloanei vertebrale la locul de munca.

Profesii care pot provoca dureri de spate si alte afectiuni ale coloanei vertebrale sunt din urmatoarele categorii: politist, pompier, sofer camioane / autobuze, pilotii de avioane, tobosarii din trupele de muzica, muncitorii in constructii, dansatorii de balet, cascadorii, asistente si infirmiere, lucratori la birou prin pozitii statice in fata monitoarelor PC.

Tipuri de afectiuni ale coloanei vertebrale legate de profesie

Cunoscute sub denumirea generica de afectiuni musculo-scheletale (prescurtat, in limba englez MSD – Musculo Skeletal Disorders), afectiunile coloanei vertebrale legate de profesie acopera o gama larga de probleme de sanatate asociate cu o munca repetitiva si intensa. Cele mai cunoscute afectiuni ale coloanei vertebrale pot fi grupate in doua grupuri principale, si anume:

 • dureri de spate si leziuni ale coloanei vertrebrale
 • afectiuni ale membrelor superioare legate de locul de munca (denumite in mod obisnuit “leziuni de tensiune repetitiva”).

Primul tip de afectiune este asociat, in principal, cu manipularea manuala, in timp ce principalii factori de risc pentru cel de-al doilea tip sunt asociati cu activitatile repetitive si posturile de lucru incomode.

Afectiunile musculo-scheletale afecteaza de obicei spatele, gatul, umarul si membrele superioare, dar si membrele inferioare pot fi afectate. Aceste probleme de sanatate variaza de la disconfort, suferinte minore si dureri, pana la conditii medicale mai grave care necesita timp liber sau tratament medical. In cazuri mai cronice, acestea pot duce chiar la dizabilitati si la necesitatea de a schimba locul de munca.

Cauzele afectiunilor coloanei vertebrale legate de profesie

Cele mai multe afectiuni si boli asociate cu activitatea la locul de munca se dezvolta in timp. De obicei, nu exista o singura cauza a afectiunilor musculo-scheletale. Diferiti factori lucreaza adesea in combinatie. Cauzele fizice si factorii de risc organizational includ:

 • Manipularea incarcaturilor, in special in cazul indoirii si rasucirii
 • Miscari repetitive sau fortate
 • Pozitii statice in fata videoterminalelor (la calculator)
 • Vibratii, iluminare slaba sau medii de lucru cu microclimat necorespunzator
 • Lucrul rapid sub presiunea timpului
 • Pozitii statice prelungite sau ortostatice (in picioare) prelungite, fara posibilitatea de a alterna pozitiile si activitatile
Citeste si...  Masajul de relaxare la locul de munca

Afectiunile MSD sunt amplificate daca solicitarile fizice se combina cu cele psihosociale, cum ar fi:

 • Volum mare de munca, neadaptat la capacitatea lucratorului
 • Autonomie scazuta in luarea deciziilor la locul de munca
 • Satisfactie scazuta a muncii
 • Sentimentul de inutilitate al muncii
 • Sarcini de munca neclare, ambigui
 • Comunicare defectuoasa, in special cu sefii
 • Intreruperi frecvente ale procesului de munca

Prevenirea afectiunilor coloanei vertebrale la locul de munca

Pentru solutii este necesara consultarea specialistilor, asa cum sunt de exemplu cei de la compania EURAMIS CONSULTING, care ofera consultanta de peste 20 de ani in acest domeniu. Consultantii din domeniul protectiei muncii pot da solutii prin programe de masuri dezbatute in sedinte speciale de analiza in cadrul comitetelor de securitate si sanatate in munca. EURAMIS CONSULTING acorda asistenta in desfasurarea acestor sedinte si ajuta la fundamentarea deciziilor care au ca scop imbunatatirea conditiilor de munca, reducerea efortului fizic si psihic, reducerea accidetelor de munca si a reclamatiilor privind nerespectarea legislatiei de protectia muncii.

Pentru a aborda preventiv aparitia acestor probleme de sanatate, angajatorii ar trebui sa utilizeze o combinatie de mai multe actiuni, si anume:

 • Evaluarea riscului: adoptarea unei abordari holistice, evaluarea si abordarea intregii game de cauze
 • Angajarea participantilor: includerea personalul si reprezentantii acestora in discutiile privind posibilele probleme si solutii la aceste situatii
 • Elaborarea de programe de masuri : Planuri de actiune avand scop preponderent preventiv

Actiunile preventive ar putea include modificari la:

 • Pozitia locului de munca: adaptati aranjamentul /   pentru a imbunatati pozitiile de lucru
 • Echipamentul: asigurati-va ca locul de munca este proiectat ergonomic si potrivit pentru sarcini si activitatile zilnice
 • Lucratorii: sa-si imbunatateasca gradul de constientizare a riscurilor, sa li se ofere instruire privind bune metode de lucru
 • Sarcini: modificati metodele sau instrumentele de lucru si comunicarea cu lucratorii
 • Management: planificati munca pentru a evita munca repetitiva sau lucrul prelungit in pozitii vicioase. Planificati pauzele de repaus, rotiti lucrarile sau realocati munca, in functie de rezultatele evaluarii psihosociale la locul de munca (EURAMIS CONSULTING dispune de o metoda proprie de evaluare si cuantificare a riscului psihosocial la locul de munca).
 • Factori organizationali: elaborarea unei politici de prevenire a afectiunilor musculo-scheletale, inclusiv ale coloanei vertebrale.

Monitorizarea sanatatii, promovarea sanatatii, reabilitarea si reintegrarea lucratorilor care sufera deja de aceste afectiuni, trebuie, de asemenea, sa fie luate in considerare in abordarea managementului afectiunilor muscolo-scheletale si ale coloanei vertrebale legate de profesie.

EURAMIS CONSULTING iti sta la dispozitie cu consultanta personalizata in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca pentru a beneficia de o activitate eficienta de protectia muncii prin care sa-ti protejezi atat capitalul uman, cat si afacerea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *